Applikálással kezdtem 15 évvel ezelőtt. (Az applikálás azt jelenti, hogy az anyagra úgy kerül rá a minta, hogy minden darabot egyenként vágok ki és varrok az rá sűrű cikkcakk öltéssel az alapra). Még jól emlékszem az első falvédőre, amit az unokahúgomnak készítettem. Jó visszanézni, mekkora fejlődésen mentem keresztül. Szívesen nézegetem a régi fotókat, mert abból látszik igazán a változás.

Elsősorban természetes alapanyagokkal dolgozom, leginkább pamutot és puplint használok. Persze időközben lettek olyan termékeim is, amik wellsoftból (100% poliészter) készülnek, elsősorban a pihe-puha bundás állatfejes fejvédő párnák. Poliésztert csak olyan textileknél használok, ami nem érintkezik sokáig közvetlenül a bőrrel és nem kritérium, hogy szellőzzön. Viszont

simizhető és mozgó részeivel felkelti a baba figyelmét, így nem ennél a terméknél megengedtem magamnak a műszál használatát.

Nincsenek sablonjaim. Csupán fogom az ollót és kivágom minden megrajzolás nélkül, ahogy esik...Nem szeretem a sablonokat. Bár olykor jól jönne abban az esetben, amikor valaki ugyanolyat szeretne, mint amit a képen látott. De az az igazság, hogy nem szeretek két egyforma dolgot készíteni. Fontos számomra az alkotás kreatív folyamata, azt élvezem az egészben, míg a szabó asztal felett kitalálom, milyen is legyen az adott textil. Minden termékemet akkor, abban a pillanatban hívok életre. Ha kétszer kell elkészítenem valamit, akkor másodszorra már biztosan változtatok rajta valamit, így teljesen ugyanolyan soha nem lesz.

Erre jó példa a „Mesél az erdő” c. falvédőm, amiből több verzió készült már az évek folyamán és mind mind más, de mégis hangulatukban megegyeznek.

 

 

A tömeggyártás viszont nem az én asztalom. A nyomtatott textileket azért is hoztam létre, hogy kiküszöböljem ezt a „hibámat”. És igen! Ennél a folyamatnál a grafika megtervezése okozza a legnagyobb örömet. Irtó sok időt tudok elbütykölni a gép előtt. Szerencsére van segítségem, aki a nyomtatás után elkészíti a szériás darabokat, így nekem csak az egyedi megrendelésekre kell koncentrálnom.

Itt fontos megjegyeznem, hogy mivel két egyforma darab nem tud készülni, azoktól, akik rendelni szeretnének azt kérem, ezt mindenképpen vegyék figyelembe.

Ehhez még hozzájön az is, hogy az alapanyag készletem sem állandó. Vannak állandó színek, de előfordul, hogy a nagykereskedelemben már nem kapni azt a színt, így nem fogom tudni pótolni. Ezért szín/árnyalatbeli eltérések adódhatnak. Ha a megrendelő kéri, egyeztetjük a színeket, küldök fotót, ami megkönnyíti azok számára a döntést, akik nem tudják elképzelni elmondás alapján. Ha nincs megfelelő anyag a készletemben, akkor a nagyker oldaláról keressük a tökéletes összeállítást.

 

A megrendelés menete:

Szeretem és megköszönöm, amikor teljesen szabad kezet kapok, akkor tudok igazán jól működni és azt gondolom, akkor lesz a legjobb a végeredmény. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek kérései a megrendelőnek, sőt készítettem már piros unikornist, mert az volt a kislány elképzelése.

Minden egyedi megrendelés előtt hosszasan átbeszéljük (többnyire Messengeren vagy e-mailben) a vásárló elképzelését. Előfordul, hogy nincs elképzelés, ilyenkor kérik a segítségemet a tervezésben. Szoktam kérni, ha lehet, küldjenek fotót, hogy lássam, hova fog kerülni majd a textil, milyenek a szoba színei, hangulata. Rajzolok, egyeztetünk, végül az elfogadott rajzra számolok árat. Az egyedi rendelésnek szinte mindig ez a menete. Az árat ezután már nem módosítom, ha elfogadta a megrendelő, még ha időközben kiderül, hogy nagyobb munka, mint amire számítottam. Előleget kérek a munka elkezdése előtt, ez 15-20 % általában. Majd fotót küldök a munkafolyamatról, amikor összeállt nagyjából a minta. Itt még van lehetőség néhány módosításra (mintától függ). Majd küldöm a végtermékről a képet a hátralévő részről szóló díjbekérővel együtt. Itt már nincs mód változtatásra.

Nagyon megköszönöm minden esetben, ha fotót és értékelést kapok a vásárlóimtól, cserébe én is küldök nekik egy kis meglepetést.

Azt hiszem ez az egyik legnagyobb visszaigazolás számomra, hogy rengeteg fotóm van tőletek. :)