A falvédő a 19. században vált elterjedté Magyarországon. Mindenki találkozott már nagyszülői házban vagy múzeumban azokkal az egyrétegű hímzett textilekkel, amik dédanyáink a konyháját díszítették. Természetesen ezek már nem állják meg a helyüket a mai otthonokban (tisztelet a kivételnek), de jó tudni, hogy innen ered maga a falvédő, mint használati/dísztárgy.

Ma már inkább az ágy mellett használjuk (nem csak gyerekszobában!), számos más előnnyel is bírnak.

Vegyük sorra ezeket!

1. Hőszigetelés: az ágyak melletti fal, még ha nem is külső falról van szó, minden esetben hidegek. Nem komfortos nekik dőlni. Akár alszunk, akár olvasás/játék miatt dőlünk neki,akkor kellemetlenül tudjuk érezni magunkat, egyszóval diszkomfort érzésünk lesz. Éjszaka, forgolódás közben elkerülhetetlen, hogy gyermekünk közvetlenül a falnak dőljön. Ilyenkor nem szeretnénk, ha megfázna, főként ha közben ki is takarózott. Mivel nem takargathatjuk egész éjjel, így ha egy jól szigetelő FALVÉDŐT teszünk mellé, akkor csökkenthetjük a megfázás esélyét.

 

2. Védelem: Vannak gyerekek, akik egész éjjel hemperegnek, nyugtalanul alszanak, így gyakran koppannak az ágykerethez vagy a falhoz. Ha körbetámlás ágyban alszik a csöppség, akkor plédekkel, párnákkal igyekszünk védeni a deszáktól, vagy a kiságyban használatos, rögzíthető, pufibbra tömött párnácskákkal védjük őket (mint pl. a Jóbarátok párnaszett: https://www.egyedigyermektextil.hu/termek/100-pamut-6-darabos-parnaszett-szines-allatmintaval_-604). Ha nincs deszka, akkor a falat kell szigetelni, hogy csökkentsük a koppanást. Erre nagyon jó megoldás a FALVÉDŐ.

 

3. Tisztaság: Van olyan kép előttünk, hogy a gyermek fekszik az ágyon, lábai pedig az égnek állnak a falnak támasztva. Ez mindenbizonnyal nagyon kényelmes pozíció, de első gondolatunk, hogy "jajj a fal!". Hiszen egy maszatosabb zokni vagy tappancs könnyen nyomot hagy a falon kosz vagy zsír formájában. Ugyanígy járhatunk, ha a fejünket támasztjuk neki. A falvédőinket úgy készítjük, hogy könnyen levehetőek és moshatóak legyenek, így csökkenthető a falfestés gyakorisága.

 

4. Segíti a mesét: Többen vagyunk olyan szülők, akik szoktunk olvasni estimesét. (Nagyon sajnálom azokat a gyerekeket, akiknek ilyenben nem volt részük.) Pedig a hallgatott mese nagyon jó hatással van a képzelőerejükre. Nem érhet fel a nézett változatával. Minden gyermekpszichológus véleménye az, hogy nagyon sokat tehetünk gyermekünk egészséges fejlődéséért, ha esténként mesélünk neki, de ha mindenzt a saját kútfőnkből tesszük és nem könyvből olvassunk, azzal a legtöbbet. Míg kisebbek voltak a gyerekeink, minden este kérték a mesekönyv után azt is, hogy a "számmal" meséljek. Természetesen ebből aztán tudtak nagy marhaságok kerekedni, de olyankor mindig jót nevettünk. A falvédő sokban segítheti az esti mesét is, ha mintásat választunk. Hogyan? A szereplők lehetnek mindig ugyanazok, de mindig más kalandba keverednek. Az, hogy a gyermek látja a szereplőket, könnyen elképzelhetővé teszi a történetet.

 

Természetesen nem csak kisgyerekek számára lehet megoldás a falvédő. Egy jól megválasztott anyag, szín és struktúra támogathatja az akár kamaszok számára is vállalható, letisztult, modern szoba hangulatát. https://www.egyedigyermektextil.hu/termek/steppelt-mintas-grafitszurke-szinu-pamut-falvedo-160x60-cm-cm_-624

Emellett, franciaágy fejrészéhez is tehetjük, főként, ha szeretünk a falnak dőlve olvasgatni.

Egyszóval széles a használók köre, csupán a dizájnt kell jól kiatlálni. :)